 |
|
Na een vlotte vlucht van 2 uur en 45 minuten vanuit Brussel Zaventem zetten we voet aan land in Lissabon, de veelzijdige hoofdstad van Portugal. Met een taxirit van minder dan 20 minuten staan we aan de cruise terminal waar het schip Marina, onze uitvalsbasis voor de komende dagen, gelegen is. Het schip ligt op de Taag vlak aan het oude stadsgedeelte, ideaal dus om de stad te ontdekken. Maar eerst even onze hut en het lunchbuffet verkennen. We zijn ten slotte net ingescheept op een van de schepen van Oceania Cruises, de rederij bij uitstek voor foodies in hart en nieren. Onze hut is op dek 10 gelegen en is een mooie concierge balkonhut waar de champagne reeds zalig gekoeld op ons staat te wachten. De hut is geen balzaal, maar is prima ingedeeld en heeft een badkamer met zowel bad als douche en Bvlgari verzorgingsproducten. Fijn voor de cruiser die er van houdt zichzelf heerlijk te pamperen tijdens zijn verblijf. De lunch nemen we in het Terrace Café, het is buiten tenslotte een aangename 27 graden dus op het terras achteraan het schip is het heerlijk vertoeven.De hut verkend, lunch achter de kiezen en jeansbroek omgewisseld naar een fleurige zomerjurk… Klaar om Lisboa, de witte stad op zeven heuvels te verkennen.
Insider tip: Zak af naar de wijk Belém en proef hier de Pastéis de Belém een heerlijk traditioneel gebakje volgens een geheim recept. |
|
|
|
|
 |
|
Gezien we verblijven in een concierge balkonhut kunnen wij genieten van de extra luxe dat een persoonlijke concierge allerlei zaken (zoals het inboeken van specialiteitenrestaurants) voor ons regelt. Onze concierge Romulus was zeer hulpvaardig en ging meteen met ons verzoek om te dineren in de verschillende specialiteitenrestaurants aan de slag. Met een beetje flexibiliteit van onze zijde hadden we enkele ogenblikken later een reservatie aan een tafeltje voor 2 in de 4 specialiteitenrestaurants. Onze eerste avond dineren we in Red Ginger, een Aziatisch getinte keuken met verrukkelijke en waar je wenst out of the box gerechten. Het water komt me weer spontaan in de mond als ik terug denk aan de lobster pad thai, boterzachte zeebaars en kokossorbet.Op zondag meren we aan in de haven van Leixos. Vanuit de haven zijn er gratis transfers naar het centrum van Porto, maar wij besluiten het openbaar vervoer te nemen. Met een rechtstreekse tramlijn staan we op een halfuurtje in de stad. Hoewel Porto ook een Portugese stad is, ademt het toch een geheel andere sfeer uit dan Lissabon. Porto is met haar kleurrijke huisjes charmant en enigszins wat sjofel. We flaneren door de straatjes langs leuke boetiekjes en drinken een portwijn aan de Douro. Eens weer aan boord luieren we op de comfortabele ligbedden aan het rustige zwembad. |
|
 |
|
We laten de Portugese sferen achter ons en bereiden ons voor op La Bella Italia, want vanavond eten we in Toscane. Dit restaurant is achteraan het schip gelegen en heeft grote glaspartijen. Gedurende het ganse diner genieten we hier van een prachtig uitzicht op de eindeloze blauwe massa die het schip achter zich laat. Starten doe je met heerlijk vers brood en een aangepast olijfolie- en balsamicomenu. Echte fijnproevers zullen de verschillende soorten azijnen en oliën zeker weten te appreciëren. Op de kaart vind je Italiaanse klassiekers die Oceania zich eigen maakt met een subtiele twist. De truffel en aspergerisotto en tagliatelle met kreeft zijn alvast om duimen en vingers bij af te likken. |
|
 |
|
Op zondag aten we een heerlijk ontbijt à la carte in het hoofdrestaurant, maar op maandag kiezen we resoluut voor een lekker lui ontbijt op bed. Om 8u30 stipt, zoals besteld, staat een ober aan de deur met een royaal ontbijt waar werkelijk niets aan ontbreekt. Warme bagels, smeuïge roereieren, krokant spek en mierzoete american pancakes worden onze hut binnen gerold.
Hoewel we allen wel weten dat calorieën op cruise niet tellen, trekken we na het rijkelijke ontbijt toch even de gym in voor een krachtige work out. De fitnessruimte beschikt over moderne toestellen en wie wenst kan zelfs beroepen op een personal coach. Na al dat sporten hebben we wel een drankje verdiend en laat het nu net happy hour zijn in Horizons. Met een Caipiroska in de hand praten we na over de indrukken van de laatste dagen en verlekkeren we ons weer op het diner van vanavond. Op het programma: Polo Grill, een Amerikaans Steakhouse. Zelf ben ik geen liefhebber van steak maar geen nood er valt hier nog heel wat anders lekkers te bestellen. Zoals kreeftenstaart of crab cake. Mijn absolute favoriet op de kaart zijn de truffle mashed potatoes, een fluweelzachte puree met overheerlijke stukjes verse truffel. |
|
 |
|
Onze laatste dag aan boord meren we aan in Bilbao. Gezien we hier slechts enkele uren aan wal zullen zijn besluiten we om aan boord te blijven en te genieten van de Canyon Ranch spafaciliteiten. Vanaf een concierge level heb je immers gratis toegang tot de spa. We luieren op de zonnebedden van het spaterras, dobberen in de hottub (die we volledig voor ons zelf hebben) en puffen uit in de sauna en het stoombad.
Volledig ontspannen trekken we rond 16u00 naar Horizons voor een typisch Engelse afternoon tea waar we naar hartenlust smullen van hartige sandwiches en zoetigheden als scones met verse room en jam.
Voor onze laatste avond hebben we een reservatie in Jacques, typisch Franse keuken. De kaart loopt hier over van exquise gerechtjes, maar mijn favoriet zijn de Gnocci van Sint-Jacobsnootjes.
Wanneer we ’s avonds wegdromen in onze zalige tranquility bedden (ik vernoem ze bij naam omdat ze zo heerlijk liggen, alsof je wegzakt in een luchtige marshmallow) blikken we terug op een heerlijk ontspannen cruise met mooie bestemmingen en voorál een goddelijke keuken. |
|
 |
|
|
|
|
|
|
|
|